Lørdag 12. oktober


Søndag 13. oktober


Lørdag 19. oktober


Søndag 20. oktober


Lørdag 26. oktober


Søndag 27. oktober


okt.
12.

Panelsamtale: Fra opprør til mainstream – Hiphop 40 år i Norge

Den norske hiphopkulturen har gått gjennom en voldsom utvikling siden den spede starten i 1984, da spillefilmen Beat Street sto i bresjen for å introdusere breaking, graffiti, rapping og DJ-ing for en hel generasjon norske ungdommer. Etter denne første bølgen var norsk hiphop i flere år et smalt undergrunnsfenomen, men på 2000-tallet har hiphop bare styrket sin stilling som en viktig del av dagens musikk- og populærkultur i Norge. Vi ser tilbake på den norske hiphopens 40-årige historie.   

Debattdeltagere:  

Michael Ray VC Angeles er fotograf og produsent, spesielt kjent for det langvarige samarbeidet med Karpe, og står bak det kreative byrået Also Known AS som står for festivalutstillingen Hiphop i Norge 40 år.

Silje Larsen Borgan driver musikkselskapet Little Big Sister som hun startet i 2015 - som er managementet til artister som Karpe, Ary, Emilie Nicolas, Cezinando, Marit Larsen og Gabrielle. Silje har tidligere jobbet som musikkjournalist, vært produktsjef i plateselskapene EMI Music og Warner Music, gitt ut to barnebøker og har vært en aktiv DJ de siste 14 årene, blant annet sammen med Christine Dancke - og er kjent for å spille hovedsaklig rap og hip-hop. Silje har i tillegg til Karpe og Cezinando jobbet med artister som Arif, Nico & Vinz, Timbuktu, Jesse Jones, Lars Vaular, B-Boy Myhre og Vinni opp gjennom sine mange år i bransjen.

Kjell Andreas Oddekalv: Oddekalv er postdoktor ved Universitetet i Oslo og MC i Sinsenfist. Han har skrive doktorgrad om rap-flow, vore medredaktør for «Flytsoner: studiar i flow og rap-lyrikk» og har skrive boka om Side Broks «Høge Brelle».

Samtalen ledes av Øyvind Holen. Holen er til daglig journalist i Dagens Næringsliv og hiphophistoriker på fritiden, og blant annet skrevet bøkene «Hiphop-hoder» (2004), «Nye hiphophoder» (2018) og den kommende «Hiphop-Norge» (2024).  

Vis arrangement →
okt.
12.

Artist Talk: Naturfotograf Asgeir Helgestad

Asgeir Helgestad har helt siden ungdomsårene vært levende oppslukt av det gode fotografiet. Han leter alltid etter de sterke linjene, og skyter aller helst i motlys om han kan. Naturen står sentralt i Helgestads arbeide. Etter at han fikk to topplasseringer i verdens største naturfotokonkurranse, BG Wildlife Photographer of the Year i 1992 og 1993, samt ble nominert til BBC Newcomer Award ved verdens største naturfilmfestival, Wildscreen i 1994, tenkte han at det må da være mulig å leve av å være naturfotograf.

Og det har han gjort siden, men rundt år 2002 endret karrieren seg fra å handle mest om stillbilder til dokumentarfilm som hovedlevebrød. Han har laget tre naturbøker for barn og ungdom, og for den første av dem, Dyr i skogen, vant han Kultur- og kirkedepartementets debutantpris i 2001. Dokumentarfilmen Dronning uten land (2018), har blitt vist på over femti festivaler, har vunnet mer enn tretti nasjonale og internasjonale priser, og har nådd et stort globalt publikum. Under ON 2024 snakker han om sitt virke som fotograf og viser foto fra sin karriere.

I forbindelse med Oslo Negativ så blir det festvisning av Helgestads nye dokumentarfilm « Skal hilse fra naturen» på Colosseum 12. oktober kl. 17.00. Dette er en film om vår dyrebare natur, og alt vi står i fare for å miste.

Samarbeidspartner for visningen er Naturvernforbundet. Lenke til billetter: https://www.nfkino.no/order/b100357128-172724690749d97272c7a/seats

Vis arrangement →
okt.
12.

Artist talk: Knut Egil Wang

Siden 90-tallet har Knut Egil Wang fotografert folk og fe, både til egen forlystelse og for ymse aviser og magasiner. Han har lagd flere bøker, er med i fotografkollektivet Moment Agency og er fotojournalist i Morgenbladet.

På Oslo Negativ vil han blant annet snakke om bøkene Southbound og Searching for Jante, og om California-prosjektet While Waiting for the Big One som stilles ut på festivalen.

Vis arrangement →
okt.
13.

Artist talk: Johan Wildhagen

Prosjektet «THE EVENT NOZIROH» springer ut fra Wildhagens ønske om å forstå sin egen samtid. Gjennom film, bok og utstilling blir vi med på hans reiser over fem kontinenter. Vi får et glimt av medmennesker som lever i harmoni med naturen og vi blir vár den frie naturs vesen. Gjennom vakre naturbilder - beskrevet som «Innsiden av naturen» - og tekster med tankevekkende perspektiver formidles prosjektets budskap: Det vi gjør mot naturen, gjør vi mot oss selv. Vi er natur. 

Johan Wildhagen er tilknyttet fotoagenturet Hest og bruker mye av sin tid på å dokumentere fjell, hav, dyr, regnskog – og mennesker som lever tett på naturen. Temaer som naturvern og økofilosofi står sentralt i hans arbeid. Tittelen «THE EVENT NOZIROH» refererer til hendelseshorisonten rundt et sort hull, der alt håp går tapt og alt blir ødelagt. 

Vis arrangement →
okt.
13.

Hva skal til for å lykkes som fotograf? Panelsamtale og lansering Fotografi

Vi inviterer til lansering av siste utgave av Fotografi. I siste nummer viser vi utvalgte fotografer fra fotoskolenes avgangsutstillinger, og i den forbindelse spør vi tre fotografer om hva som skal til for å etablere seg som fotograf etter endt utdannelse. Hvordan kan man få en fot innenfor en redaksjon, et galleri eller et agentur? Hva skal til for å være proaktiv og synlig som uetablert fotograf? 

Debattdeltagere:  

Behzad Farazollahi: Farazollahi (f. 1978) er en norsk fotograf, billedkunstner og direktør for det kunstnerdrevne galleriet MELK. Farazollahi var også redaktør for utgivelsen and _New Scandinavian Photography_ (Black Dog, 2015). Farazollahi har stilt ut mange steder både inn– og utland, deriblant på Haugar Vestfold Kunstmuseum, Finnish Museum of Photography og Fotografisk Center København. 

Ellen Lande Gossner: Ellen Lande Gossner er fotograf og lærer på Fotojournalistutdanningen ved OsloMet. Før det jobbet hun med fotografi og illustrasjon i Morgenbladet.

Stephanie Sitges: Sikkes har en BA i motedesign og jobbet i flere år som designer i Stockholm, LA og Oslo. I 2022 avsluttet hun sin utdannelse ved Bilder Nordic School of Photography og jobber nå både med personlige prosjekter og kommersielle kunder. Sikkes er tilknyttet fotoagenturet Hest.

Samtalen ledes av Kjetil Røed: Røed har vært kritiker i en rekke norske aviser, deriblant Aftenposten, og er redaktør av tidsskriftene Billedkunst og Fotografi. Han har utgitt flere bøker deriblant “Kunsten og livet: en bruksanvisning” (Flamme Forlag, 2019) og arbeider for tiden med en større utgivelse om kjærlighet, kunst og politikk.

Vis arrangement →
okt.
13.

Artist talk: Avgangsprosjekter fra fotoskolene

I siste utgave av Fotografi presenteres et prosjekt fra hver av avgangsklassene fra Oslo Fotokunstskole, Norsk Fotofagskole, Fagskolen Kristiania og fotojournalistutdanningen ved Oslo Met. Disse fotografene vil også vise sine prosjekter på Oslo Negativ, og studentene som presenterer sitt arbeid er: 

Paulina Zieba, Oslo Fotokunstskole
Stine Moldfjell, Oslomet
Malene Vikeså, Fagskolen Kristiania
Dilan Rasol, Norsk Fotofagskole

Vis arrangement →
okt.
13.

Bokbad: Don Martin og Zeshan Shakar

Boken «Kan du høre byen puste ut» tar oss med mellom linjene på Don Martins album «En gang Romsåsgutt alltid Romsåsgutt», til en oppvekst på Linje 5 Vestli og til det første møtet mellom Martin og Zeshan.

Boka er en sterk refleksjon over temaer de to kompisene stadig vender tilbake til, som klasse, rasisme, fellesskap og utenforskap. Og om hvordan stedene vi kommer fra, slår rot i oss. 

Vis arrangement →
okt.
19.

Artist talk: Andres Serrano

Andres Serrano slo ned som et lyn i kunstverdenen på slutten av 80-tallet. Med sine fotografier flyttet han grenser for hva et fotografi kunne være – og provoserte mange med hvordan han tok for seg temaer rundt religion, død og sex. 

Serrano er en av årets festivalutstillere og i denne presentasjonen vil han vise bilder fra forskjellige serier og gi oss et innblikk i sin karriere – og hvordan det hele startet.

Vis arrangement →
okt.
19.

Artist talk: Federico Estol

Federico Estol is the winner of Preus museum’s Open Call 2024.

Photography as a tool for social change and its connection to artivism (art and activism): In a society increasingly fragmented in its inequalities, it is important that artistic and photographic initiatives function as a tool for ethical social change, betting on the active participation of civil society in the spaces of creation, including popular aesthetics in the visual message and a community control of the final destination of the co-created narrative.

Foredraget vil bli holdt på engelsk. 

Vis arrangement →
okt.
19.

Panelsamtale: Demokrati og ytringsfrihet i fotografiet

Fotografiet forventes å være fritt og flytte grenser, samtidig som rommet hvor samfunnsdebatten skal foregå har blitt mindre. Hva skjer med den frie ytring når man ikke lenger tør å sette dagsorden? 

Debattdeltagere:  

Hilde Honerud:
Honerud (f. 1977) er norsk fotokunstner og førsteamanuensis ved Universitet i Sør-Øst Norge. Hun er opptatt av forholdet mellom form og innhold, eller snarere gapet mellom hva som er synlig og det som blir fortalt gjennom bilder, ofte med vekt på enkeltindividet fra et humanistisk perspektiv.

Frank Rossavik:
Rossavik (f. 1965) er journalist og aviskommentator i Aftenposten og forfatter. Han har skrevet flere bøker, blant annet “Best å holde kjeft? En liten bok om ytringsfrihetens krise” (Cappelen Damm, 2019) og “De korrekte - kansellering, identitetspolitikk og presset mot det liberale samfunn” (Cappelen Damm, 2022).

Cecilie Øien:
Cecilie Øien er direktør for Preus museum – Det nasjonale fotomuseet. Hun har blant annet tidligere vært direktør i MiA – Museene i Akershus, vært styreleder i Norges museumsforbund og vært migrasjonsforsker ved Fafo i Oslo. Cecilie har en Ph.D. i sosialantropologi med fokus på visuelle medier fra Universitetet i Manchester, og i sitt akademiske arbeid har hun jobbet med representasjon, nasjonalisme, postkolonialisme og tilhørighet.

Samtalen ledes av Kjetil Røed:
Røed (f. 1973) har vært kritiker i en rekke norske aviser, deriblant Aftenposten (2011-2018), og er redaktør av tidsskriftene Billedkunst og Fotografi. Han har utgitt flere bøker deriblant “Kunsten og livet: en bruksanvisning” (Flamme Forlag, 2019) og arbeider for tiden med en større utgivelse om kjærlighet, kunst og politikk.

Vis arrangement →
okt.
19.

Snapshots! Oslo Street Photo Collective

Snapshots er korte, visuelle og uformelle presentasjoner på festivalcaféen. Denne kvelden er det fotografene fra Oslo Street Photo Collective som presenterer sitt arbeid. 

Oslo SPC ble grunnlagt i 2021 og gjennom sine aktiviteter ønsker de å inspirere og forene fotografer som deler en lidenskap for gatefoto og for å fange Oslos mangfoldige liv og atmosfære, og skape et kreativt rom der fotografer kan utveksle ideer, lære av hverandre, og bidra til å styrke fotokulturen i byen. 

Fotografene som presenterer sitt arbeide er:

Sivert Almvik
Soraia Khawari
Morten Andresen
İtibar Aydemir-Uslu

Vis arrangement →
okt.
20.

Artist talk: Iselin Kristiansen og Anne-Stine Johnsbråten

Fotografiens Hus ønsker velkommen til samtale mellom Iselin Kristiansen og Anne-Stine Johnsbråten. I utstillingen «Samtaler om sex og arbeid» møter du sexarbeidere på deres egne premisser, gjennom fotografier skapt i samarbeid mellom fotografen og den portretterte. Samtalen vil omhandle det å bruke fotografiet som et verktøy for sosial forandring og reparasjon.

Kristiansen har ønsket å ta et oppgjør med representasjonen av sexarbeideren som et stumt symbol på kvinners undertrykkelse, og viser at sexarbeideren også er et ekte menneske av kjøtt og blod, med evne til å ta egne valg.  Hvordan arbeide fotografisk med mennesker som er utsatt for samfunnets fordømmelse, utestengelse og stigma på en sånn måte at man ikke utsetter dem for mer av dette?   

Anne-Stine Johnsbråten (f.1983) er en uavhengig dokumentarfotograf som interesserer seg særlig for temaer som kjønn, identitet, diskriminering og sosiale relasjoner. Johnsbråten har hatt en rekke utstillinger både i Norge og utlandet, og mottatt flere priser, blant annet Fritt Ords honnørpris for sitt prosjekt om norske romá.   

Iselin Kristiansen (f. 1981) er utdannet medieviter og arbeider som dokumentarfotograf, kunstfotograf, og med portretter. Hun er interessert i temaer som seksualitet, kjønn, identitet, menneskerettigheter, feminisme og nevrodiversitet.   

Vis arrangement →
okt.
20.

Artist talks: Jói Kjartans og Katharina Barbosa Blad

Prisms of Myopia – Bjørka, Oslo Negativ 2024

Lik et prisme som bryter lysstrålene i utallige retninger, er Bjørka et samlingssted for kunstnerisk utvikling og refleksjon. Her har 36 kunstnere atelier og fellesverksted, og for første gang deltar samtlige i årets utstilling på Oslo Negativ, som for anledningen er kuratert av Monica Holmen. Tema er kunstnerens blikk og hvordan en kunstners fokus resulterer i myopiske tilnærminger – nærsynte studier – som dytter betrakterens blikk i ulike retninger, med en oppfordring om å innta andre perspektiver. To av medlemmene presenterer her sine egne prosjekter:  

Jói Kjartans: How to Lose a Muse: I 2009 møtte jeg en jente på en bar i Reykjavik og vi dro hjem sammen. Hun hadde blått hår og utrolig fargerike klær. Hun endret på hårets farge annenhver måned, elsket å bli fotografert og ble mitt hovedmotiv i 12 år. Vi flyttet sammen til Oslo etter finanskrisen og fikk to barn her, men i 2021 tok eventyret slutt og vi gikk igjennom et samlivsbrudd. Hvilken betydning har bildene vi lagde sammen nå? Og hvordan finner man en ny kilde til inspirasjon når man mister en muse? Bildeserien ‘Má ég sjá þig?’ (Kan jeg se deg?) ble stilt ut på Nordic Light Festival i Kristiansund og K-U-K Gallery, i Trondheim, i 2022. Den skal publiseres i en fotobok i 2025. 

Katharina Barbosa Blad: Bare død fisk følger strømmen. Et foredrag om «en uoppdaget stamme» som lever isolert i jungelen i Sør-Amerika.  De har idealer og drømmer, men folk frykter dem fordi de ikke vet noe om dem. Etter flere år som kostymedesigner har jeg beveget meg i retning av fotografi og billedkunst. Jeg arbeider nå mellom to ytterpunkter: På den ene siden, verk basert på konseptuell intellektuell praksis, og på den andre siden en mer feministisk, politisk, impresjonistisk tilnærming. Sannsynligvis et resultat av å være halvt belgisk og halvt colombiansk. Jeg jobber med installasjon, objekter, lyd, foto og video. Mine prosjekter utvikler seg som et grunnleggende behov; både personlig og i hvordan visualitet er et viktig verktøy for kommunikasjon. Nå mer enn noensinne. 

Vis arrangement →
okt.
20.

Snapshots! Tinagent

Snapshots er korte, visuelle og uformelle presentasjoner i festivalcaféen. Denne kvelden er det fotografene fra Tinagent som presenterer sitt arbeid.  

Tinagent (etabl. 1995) er et ledende produksjonsselskap innenfor fotografi, levende bilder og film. Med 14 sterke, visuelle fortellerstemmer tilbys kreative og sømløse kombinasjonsproduksjoner for det kommersielle markedet. Disse fotografene viser sitt arbeid på Snapshots: 

Torgeir Rørvik
Aksel Jermstad
Pål Laukli
Sune Eriksen
Cathrine Wessel

Vis arrangement →
okt.
26.

Artist talk: Elin Berge

Elin Berge viser bilder fra sine dokumentar-prosjekter og snakker om de intensjoner og prosesser som ligger bak arbeidet. Samtidig kommer hun til å belyse en dualitet som hun alltid har kjent på i rollen som dokumentarfotograf. Og fortelle om en lengsel etter å se verden på en annen måte. 

Vis arrangement →
okt.
26.

Panelsamtale: Harald Hendens "The Human Eye"

Gjennom en lang karriere har Harald Henden vært en av landets mest respekterte og viktigste journalister/fotografer. Med en unik kunnskap og integritet har han vært den norske befolkningens inngang til og en stemme fra verdens konflikter og humanitære katastrofer de siste 35 årene. I oktober i fjor ble han rammet av alvorlig kreft og døde 03. juli i år. Før han døde ble boken The Human Eye utgitt av Oslo-baserte F.BOOKS.  

På Oslo negativ presenterer F.BOOKS Harald Hendens arbeid og prosessen bak boken «The Human Eye» i en samtale med Hans-Olav Forsang (forlegger og fotograf), Espen Rasmussen (fotograf, bildesjef i VG og redaktør i NJP) og Morten Rostrup (lege/Leger Uten Grenser). 

Vis arrangement →
okt.
26.

Artist talk: CYAN / Analoge brudd

Presentasjonen Analoge brudd tar utgangspunkt i CYAN mørkerom sin utstilling “Bruddstykker” ved Oslo Negativ og ser på hvordan fotografene der arbeider med analogt fotografi samtidig som de bryter med de fotografiske tradisjonene.

CYAN mørkerom er et åpent verksted med over 40 medlemmer som alle jobber individuelt og forskjellig med sine egne bilder.

Det analoge fotografiet står midt i en brytningstid der de tradisjonelle teknikkene og arbeidsflyten utfordres. Mange fotografer i dag er ikke interessert i rent produserte bilder, men fokuserer heller på å lage fotografier som eksponerer de materielle og håndlagde delene av prosessen.

Fotografene Henrik Follesø Egeland, Elisa Halvorsen Castillo, Johan Andrén og Stig Marlon Weston vil presentere hvordan de jobber med bruk av analoge og alternative teknikker, og hvordan de ser på forholdet mellom håndarbeid og fotografi.

Vis arrangement →
okt.
26.

Artist talk: Geir Moseid

Geir Moseid ble uteksaminert fra London College of Communication i 2008 og har siden da arbeidet med flere fotografiske serier, der dokumentarpraksis og iscenesatt fotografi møtes.

Ved å jobbe med et 4x5 tommers kamera ønsker Moseid å utfordre hvordan man kan snakke om og diskutere sosiale, antropologiske og økonomiske problemstillinger innen samtidsfotografi. Fokus på farger, tekstur og menneskelige relasjoner av ulike slag danner grunnlaget for hans praksis. 

Vis arrangement →
okt.
27.

Artist talk: Erlend Berge

Erlend Berge: Kjære alle saman!

talarstolen slåst 
talarstolen kjempar 
talarstolen flyttar verda
 

Erlend Berge er kjent for sine dypdykk i norske kultur- og samfunnstemaer. Hans tidligere prosjekt, «Sjå, eg kjem snart!», som dokumenterte historien til bedehus i Norge, fikk bred anerkjennelse og ble vist på utstillinger over hele landet.  

På Oslo Negativ vil Berge presentere sitt nyeste prosjekt, "Kjære alle saman", laget i samarbeid med forfatter Frode Grytten. Dette prosjektet utforsker tilstanden til det frie ordet og demokratiet i Norge, gjennom bilder av talerstoler og offentlige rom. Uten mennesker, men fylt med spor av drømmer og store ord, fanger Berge essensen av en nasjon i endring, og stiller viktige spørsmål om hvor vi er på vei. 

rett før slutt tar talarstolen til å sveve 
i all si prakt, vektlaus nokre sekund: 
«kjære alle saman!»
 

Vis arrangement →
okt.
27.

Panelsamtale: Fotoboken

Det utgis et stort antall fotobøker i hvert år, utgitt av en rekke større og mindre forlag. Men hvorfor skal man gi ut en fotobok? Hva skiller en god fotobok fra en dårlig? Og hva skal til får å skille seg ut fra mengden? Vi har invitert tre aktører til å komme med sine tanker rundt fotoboken og dens stilling i dagens virkelighet.  

 
Katinka Goldberg:
Katinka Goldberg er en svensk/norsk kunstner som bor og arbeider i Oslo. Hun arbeider primært med fotografiet, hvor hun utforsker mellommenneskelige forhold og forbindelser innenfor og mellom ulike former for visuelt uttrykk. 
 
Aslak Gurholt/Yokoland:
Aslak Gurholt er designer, kunstner, kurator og forfatter. Han har arbeidet med fotobøker på flere ulike måter – primært som designer, men også redigert, utgitt og skrevet om fotobøker. 

Line Bøhmer Løkken/Multipress:

Line Bøhmer Løkken er med å drive det kunstnerdrevne forlaget Multipress hvor hun bl.a. kuraterer og administrerer prosjektet Angle 1-90°.  Som kunstner jobber hun hovedsakelig med fotografi og er tematisk interessert i å undersøke hvordan vi relaterer til og opplever ulike steder, gjennom arkitekturen, menneskene eller objektene som definerer dem. 

Samtalen ledes av Maja Holst Svendsen.
Svendsen er ansvarlig for biblioteket på Preus museum. Hun jobber også som formidler samme sted, og er utdannet filosofisk praktiker som er trent på dialog.   

Vis arrangement →
okt.
27.

Artist Talk: A Female Gaze

Gjennom samtale vil flere av medlemmene fra kunstnergruppen A Female Gaze diskutere temaet i utstillingen deres på Oslo Negativ: Act Naturally

A Female Gaze er et kunstnerkollektiv med fokus på å styrke kvinnelige fotokunstneres posisjon i Norge, ved å formidle flere kvinnelige perspektiver. Gruppen består av ti fotografer, som er spredt ut i sjanger, kunstnerisk uttrykk, identitet, alder og bakgrunn. A Female Gaze har vært aktiv siden 2020, og i år stiller de ut sitt fjerde prosjekt på Oslo Negativ. Initiativtaker og prosjektleder for gruppen er Charlotte Wiig. 

Vis arrangement →