Søndag 13. oktober
Lørdag 19. oktober
Søndag 20. oktober
Lørdag 26. oktober
Søndag 27. oktober
Snapshots! Tinagent
Snapshots er korte, visuelle og uformelle presentasjoner i festivalcaféen. Denne kvelden er det fotografene fra Tinagent som presenterer sitt arbeid.
Tinagent (etabl. 1995) er et ledende produksjonsselskap innenfor fotografi, levende bilder og film. Med 14 sterke, visuelle fortellerstemmer tilbys kreative og sømløse kombinasjonsproduksjoner for det kommersielle markedet. Disse fotografene viser sitt arbeid på Snapshots:
Sune Eriksen
Torgeir Rørvik
Aksel Jermstad
Cathrine Wessel
Omvisning med Andres Serrano
Bli med når Andres Serrano har en omvisning i sin utstilling «Infamous». Serrano slo ned som et lyn i kunstverdenen på slutten av 80-tallet. Med sine fotografier flyttet han grenser for hva et fotografi kunne være – og provoserte mange med hvordan han tok for seg temaer rundt religion, død og sex.
Serrano er en av årets festivalutstillere og utstillingen finner du i rom 42.
OBS: Begrenset antall plasser. Det er obligatorisk påmelding i billettsalget, også når man har festivalpass.
Artist talk: Mike i samtale med Cathrine Wessel
Michael Ray Vera Cruz Angeles og Cathrine Wessel er to av våre mest fremtredende kommersielle fotografer. Hvilke tanker har de om eget fotografi og om fotografi som kunstform? Og hvordan klarte de å etablere seg i et tøft marked?
Artist talks: Jói Kjartans og Katharina Barbosa Blad
Prisms of Myopia – Bjørka, Oslo Negativ 2024
Lik et prisme som bryter lysstrålene i utallige retninger, er Bjørka et samlingssted for kunstnerisk utvikling og refleksjon. Her har 36 kunstnere atelier og fellesverksted, og for første gang deltar samtlige i årets utstilling på Oslo Negativ, som for anledningen er kuratert av Monica Holmen. Tema er kunstnerens blikk og hvordan en kunstners fokus resulterer i myopiske tilnærminger – nærsynte studier – som dytter betrakterens blikk i ulike retninger, med en oppfordring om å innta andre perspektiver. To av medlemmene presenterer her sine egne prosjekter:
Jói Kjartans: How to Lose a Muse: I 2009 møtte jeg en jente på en bar i Reykjavik og vi dro hjem sammen. Hun hadde blått hår og utrolig fargerike klær. Hun endret på hårets farge annenhver måned, elsket å bli fotografert og ble mitt hovedmotiv i 12 år. Vi flyttet sammen til Oslo etter finanskrisen og fikk to barn her, men i 2021 tok eventyret slutt og vi gikk igjennom et samlivsbrudd. Hvilken betydning har bildene vi lagde sammen nå? Og hvordan finner man en ny kilde til inspirasjon når man mister en muse? Bildeserien ‘Má ég sjá þig?’ (Kan jeg se deg?) ble stilt ut på Nordic Light Festival i Kristiansund og K-U-K Gallery, i Trondheim, i 2022. Den skal publiseres i en fotobok i 2025.
Katharina Barbosa Blad: Bare død fisk følger strømmen. Et foredrag om «en uoppdaget stamme» som lever isolert i jungelen i Sør-Amerika. De har idealer og drømmer, men folk frykter dem fordi de ikke vet noe om dem. Etter flere år som kostymedesigner har jeg beveget meg i retning av fotografi og billedkunst. Jeg arbeider nå mellom to ytterpunkter: På den ene siden, verk basert på konseptuell intellektuell praksis, og på den andre siden en mer feministisk, politisk, impresjonistisk tilnærming. Sannsynligvis et resultat av å være halvt belgisk og halvt colombiansk. Jeg jobber med installasjon, objekter, lyd, foto og video. Mine prosjekter utvikler seg som et grunnleggende behov; både personlig og i hvordan visualitet er et viktig verktøy for kommunikasjon. Nå mer enn noensinne.
Artist talk: Iselin Kristiansen og Anne-Stine Johnsbråten
Fotografiens Hus ønsker velkommen til samtale mellom Iselin Kristiansen og Anne-Stine Johnsbråten. I utstillingen «Samtaler om sex og arbeid» møter du sexarbeidere på deres egne premisser, gjennom fotografier skapt i samarbeid mellom fotografen og den portretterte. Samtalen vil omhandle det å bruke fotografiet som et verktøy for sosial forandring og reparasjon.
Kristiansen har ønsket å ta et oppgjør med representasjonen av sexarbeideren som et stumt symbol på kvinners undertrykkelse, og viser at sexarbeideren også er et ekte menneske av kjøtt og blod, med evne til å ta egne valg. Hvordan arbeide fotografisk med mennesker som er utsatt for samfunnets fordømmelse, utestengelse og stigma på en sånn måte at man ikke utsetter dem for mer av dette?
Anne-Stine Johnsbråten (f.1983) er en uavhengig dokumentarfotograf som interesserer seg særlig for temaer som kjønn, identitet, diskriminering og sosiale relasjoner. Johnsbråten har hatt en rekke utstillinger både i Norge og utlandet, og mottatt flere priser, blant annet Fritt Ords honnørpris for sitt prosjekt om norske romá.
Iselin Kristiansen (f. 1981) er utdannet medieviter og arbeider som dokumentarfotograf, kunstfotograf, og med portretter. Hun er interessert i temaer som seksualitet, kjønn, identitet, menneskerettigheter, feminisme og nevrodiversitet.
Foredraget vil foregå på engelsk.